Вы здесь

А вы где мед берете?

В 2016 году Украина удвоила годовой объем экспорта меда, поставив на мировой рынок 57 тыс. т продукта

0

132

Ольга Насонова, директор компании «Ресторанный консалтинг»:

Предпочитаю покупать мед на ярмарках, которые проходят у меня на районе. Люблю липовый и гречневый. И люблю попробовать перед покупкой, так как не всегда он вкусный даже на ярмарках. Мед в магазинах не покупаю (нельзя попробовать и вид у него немного искусственный). Из названий запомнился «Мед-Шмед», купила как-то просто из-за прикольного названия, но по вкусу оказался обычный.

Денис Марчук, заместитель председателя Всеукраинского аграрного совета:

За результатами 2016 року в Україні виготовлено 59,3 тис. т меду. За цим показником ми є одним із лідерів у світі, поступаючись лише Китаю, Туреччині та Аргентині. Специфіка України в тому, що 98% українського меду виробляється 400 тисячами пасічників у приватних домогосподарствах. Це добре, адже люди мають додаткові доходи, але без належної державної підтримки приватні домогосподарства не мають доступу до сучасних технологій виробництва, не захищені від непогоди та інших викликів. Тому державі доцільно зосередитися на реалізації програм із підтримки українських пасічників. Я дуже відповідально підходжу до вибору меду до сімейного столу, тому купую його тільки у знайомих пасічників, яким довіряю. Я частий гість на їхніх пасіках і за можливості допомагаю їм. Вражаючий факт, але щоб зібрати 100 г меду, бджолам доводиться пролетіти 50 тис. кілометрів. Це більше, ніж довжина екватора. Бджільництво – це дуже відповідальна справа, до якої потрібно ставитися з любов’ю та віддавати весь свій час.

Анна Бурка, национальный консультант FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) по вопросам рынка меда в Украине:

Я віддаю перевагу одному з накращих у світі – українському  меду. Взагалі полюбляю мед «Мade in Ukraine», то ж виділити якийсь окремий вид його досить важко. Полюбляю соняшниковий, липовий та акацієвий за їх неперевершений запах, смак та користь. Купую мед, зазвичай, в магазинах або на виставках-ярмарках…

Дмитрий Борисов, владелец Семьи ресторанов Дмитрия Борисова:

Мед мы едим липовый и цветочный, который нам дарят близкие. Семья Марыси Горобець, папа Александр дарит нам мед со своей пасеки. А невероятный гречишный мед мы едим и, кстати, подаем к чаю в нашем ресторане «Остання Баррикада» – нам его дарят Виктор и Катерина Ющенко.

Андрей Найдек, остеопат:

Мед использую только для медового антицеллюлитного массажа. Для этой цели покупаю мед светлый, лучше из акации, чтоб не сахарился!

Сергей Вовченко, председатель наблюдательного совета АО «Молочный альянс»:

Від батьків! Травневий і гречаний. Моя бабуся працювала в колгоспі на пасіці, її навіть називали не по прізвищу Поліщук, а Пасічниха. І мама працювала з нею. Дякуючи богу, мої батьки живі, тримають п’ять вуликів. Тому щороку дарують мені не менше 10 кг різного меду.

Ольга Ильюхина, маркетинг-консультант:

Оскільки я вже майже рік не їм цукру, то мед у нас на столі є завжди. Сьогодні, наприклад, у мене був мед на сніданок, у складі суміші з сирої айви, горіхів і лимонів, яку додала до сира з домашнім йогуртом. На день з’їдаю до столової ложки цього смачного продукту. Ми любимо мед, що ллється, тому частіше купуємо акацієвий, який довше інших зберігає такий стан. Цього року купували мед у Карпатах (Верховина) і в Коломиї на ринку, обирали на смак і по продавцю, щоб сам процес був цікавим і приємним. Молодша донька дуже любить пробувати всі види меду на базарі, а я люблю розпитати бджолярів, де у них пасіки, скільки вуликів, і чим відрізняються види продукту. Все це, як правило, закінчується придбанням однієї-двох півлітрових баночок меду. Крім того, мед нам передає дідусь, від знайомих пасічників з Чернігівської області. Ще у нас був досвід придбання меду на київських районних ярмарках, але не дуже хочеться його повторювати. Згадала цікавий факт з онлайн-курсу «Наука харчування» на FutureLearn: мед – це практично єдиний вуглевод, який ми отримуємо не з рослин, а від представника царства тварин. Хоча фактично бджоли просто збирають і переробляють рослинний нектар, тобто в якомусь сенсі це все ж таки рослинний продукт. 

Юлия Подобед, дизайнер:

Я вообще не покупаю мед. И очень редко его употребляю.

0

Выбор редакции

Comments